

Apakah kita masih ingat atau sengahaja tak ingat atau mungkin tak mau ingat,tentang kueh hari raya dulu zaman 70an ke 80an.Di mana setiap rumah mesti atau pun harus menyadiakan nya.kueh ini jika tak ada di hidangkan seolah olah tidak lengkap.Kueh ini senang di buat dan bahan2nya pun senang di dapati dan di beli.Kueh yang saya maksudkan ialah kueh Mor.
Kueh Mor memang sedap apabila di makan pecah di mulut itulah bestnya.Sekarang ini kueh Mor macam terakis namanya kerna generasi muda sekarang ini di longokkan dengan bermacam macam nama kueh serta reka bentuknya.Kadang kadang ada juga beberapa rumah yang di kunjungi tak menghidangkan kueh Mor??????mungkin mereka terlupa atau kelupahan membuat atau tak tahu membuat dan tak ingat membeli.......?????...Kalau dulu dulu apabila kita berkunjung ke rumah waktu beraya kueh yang mula mula di tanyakan ialah kueh Mor."jadi tah kueh mor mua ah,kan mencuba eh apa rasanya"kadang kadang perkataan yang sering keluar "apa kueh mor ku nda putih ah napa ya ah"mereka memperkataan tentang kueh Mor saja.Walaupun di zaman itu ada juga kueh lain yang terhidang namun kueh Mor di zaman itu memang popular di kalangan tukang tukang membuat kueh.Tetapi yang uniknya tentang kueh Mor ialah ia hanya hadir bila menjelang hari raya.Di bulan bulan lain memang susah di dapati,bukannya susah hendak membuatnya tetapi ianya mungkin khas untuk hari raya saja tak tahu kenapa tukang buat kueh Mor ini hanya membuatnya waktu kan menyambut hari raya saja.Itu lah unik serta aslinya kueh Mor.
Aku berharap agar generasi baru tidak akan melupakan kueh Mor.Sekurang kurangnya mereka tahu membuatnya.Sekali lagi bukannya payah sangat hendak membuatnya.Sekain saja paparan kueh raya kali ini.SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan